Grythems Norra Samfällighetsförening
Underhålls- och förnyelseplan
2022 - 2023
Lagstadgat krav
Enligt lagen om förvaltning av samfälligheter gäller att:
Samfälligheten ska vid förvaltningen tillgodose medlemmarnas gemensamma bästa.
Varje medlems enskilda intressen ska även beaktas i skälig omfattning.
Samfälligheten ska avsätta medel till en fond för att säkerställa underhåll och förnyelseav gemensamhetsanläggningen.
Samfällighetens styrelse ska upprätta en underhålls- och förnyelseplan. Den ska innehåll de upplysningar som är av betydelse för att fondavsättningarnas storlek ska kunna bedömas.
Årligen inför årsstämman ska styrelsen besikta anläggningarna och redovisa vilka åtgärder som planeras kommande år.
Grythems Norra samfällighetsförening
Bildades 1974. Den består av 35 enskilda fastigheter med gemensamhetsanläggning. Under de första åren efter bildandet byggdes nuvarande båtbrygga.
Föreningsstugan är en befintlig byggnad som ingick som gemensam samlingslokal redan vid bildandet.
Den tillhörande fristående toalettbyggnaden har tillkommit senare och innehåller 2 st. vatten-toaletter och en enkel tvättavdelning.
I gemensamhetsanläggningen ingår också en förrådsbyggnad (tidigare pumphus) intill stranden samt en container avsedd för förvaring.
Vägarna inom området utgörs av Styrbordsvägen, Babordsvägen och Sågviksvägen.
Våra grönområden består förutom av gräsmattan kring föreningsstugan huvudsakligen av en remsa intill Henslättsvägen, områden intill stranden samt ett område mellan Babordsvägen och Styrbordsvägen.
Samfällighetens fastighetsägare är också delägare i 2 vägsamfälligheter, Henslättsvägen samt Brandstorp-Grythemsvägen.
Samfälligheten kallar till 2 arbetsdagar/år, s.k. städdagar, en på våren och en på hösten. Vid förhinder kan man också utföra arbete vid annat tillfälle under året. Tag kontakt med styrelsen. Vi har också en speciell stranddag i juli varje sommar då vi ägnar oss uteslutande åt hamnområdet.
Vatten- och avloppsanläggningen har överlåtits till Örebro Kommun och samfälligheten har numera inget ansvar för vatten- och avlopp.
Samfälligheten har gemensam sophantering via en sopstation intill Babordsvägen och en intill Styrbordsvägen. Föreningsstugans sopkärl ingår inte i den gemensamma sophanteringen utan töms enligt en egen rutin under tiden maj-september.
Fiber har installerats i området av Örebro Stadsnät i varje enskild fastighetsägares regi och elnätet administreras av E.on. Båda företagen har betalat intrångsersättning och anläggningarna ingår ej i gemensamhetsanläggningen.
Gemensamhetsanläggningen består av: Avsättning till underhållsfond
2021 2022 2023
1. Egna vägar 10,000 10,000 Ej fastställt
2. Föreningsstugan 12,000 12,000 Ej fastställt
3. Grönområden 20,000 20,000 Ej fastställt
4. Hamn med båtbrygga samt badplats 25,000 25,000 Ej fastställt
Summa avsättning 67,000 67,000
1. Egna vägar
Vägarna ska löpande underhållas vad avser bärighet och ytskikt för att säkerställa framkomlighet för privat trafik och för servicefordon för att uppfylla myndighetskrav. Förbärighet krävs åtgärder som dikning, påfyllnad av massor, underhåll av beläggning samtdränering.
För bästa kostnadseffektivitet samordnas vägunderhållet med övriga vägsamfälligheter i området. Mindre skador åtgärdas varje år t.ex. lagning med asfaltsmassa eller snabelmaskin. Större arbeten samordnas också med övriga vägsamfälligheter.
Varje fastighetsägare ska säkerställa god sikt utefter vägen, vid vägkorsningar och in-och utfarter. Respektive fastighetsägare ska hålla diken fria från växtlighet och annat som kan hindra dagvattnet från att komma fram. Besiktning av vägtrummor sker på arbetsdagen.
Samtliga vägar belades med oljegrus (Y1G) år 2007. Sedan dess har Sågviksvägen försämrats så mycket att oljegrus-beläggningen tagits bort och ersattes med vanligt väggrus.
Kommande större rustning av vägarna kan inte planeras förrän återställandet efter VA-arbetena slutförts. Slutbesiktning kommer att ske under 2021 och garantibesiktning om 2 år .
Störst behov har Styrbordsvägen som skadats under VA-arbetet. Kostnadsersättning frånentreprenören har ännu inte reglerats.
2. Föreningsstugan
Föreningsstugan används för sammankomster, sammanträden, stämmor m.m. Dessutom har varje fastighetsägare rätt att hyra stugan för privata fester mot en mindre avgift. Föreningsstugan bör besiktas före varje årsmöte så att den kan hållas i bra skick. Återkommande mindre åtgärder såsom, rensning av hängrännor, oljning av altangolv m.m. utförs lämpligen på arbetsdagen.
Föreningsstugan renoverades invändigt 2004 (köket) samt hall och samlingslokal 2019.
2019 målades även fönster in-och utvändigt. Plåttaket har besiktats och är fortfarande i bra skick. Bjälklag byttes i kök och hall 2004. Bjälklaget i samlingssalen förefaller var i bra skick.
2020 anslöts klubbstugan till det kommande kommunala nätet. Anslutningsavgift 177.773:- ska enligt årsmötesbeslut 2019 tas ur den ersättning vi avtalat med Örebro Kommun när detta utbetalas.
Närmast åtgärd är ommålning av fasader utvändigt med Falu rödfärg. Tidigare år har detta gjort på arbetsdagen (endast materialkostnad). Vi planerar att göra så även denna gång på vårens arbetsdag och sommarens stranddag.
3. Grönområden
Gräsmattan kring föreningsstugan klipps regelbundet enligt ett rullande schema.
Grönområden skavar tillgängliga och det ska vara säkert att röra sig i området. Det innebär att sly ska hållas efter och s.k. riskträd tas bort. Vid behov kan man ta hjälp av utomstående sakkunnig person både vad gäller bedömning och för arbetets utförande. Även återväxt och ev. återplantering ska beaktas. Intillboende fastighetsägare bör röja den del av gemen-samhetsområdet som ligger närmast den egna fastigheten. Vuxna träd ska endast tas bort eftersamråd med styrelsen.
Grönområden får inte används för upplag el. annan användning som inte har godkänts av styrelsen. Vid tveksamhet bör alltid styrelsen tillfrågas.
4. Hamn- och badplats
Hamnområdet måste ständigt hållas fritt från vass och näckrosor. Samfälligheten har en vassröjare som kan köras av några utvalda personer. Vassen kan i viss mån också bekämpas från isen under vintern. Detta arbete utförs av frivilliga.
Bryggan har underhållits under åren med byte av ruttet och skadat virke. 2021 byttes bryggans yttre del ut till nytt tryckimpregnerat virke med gott resultat. Arbetet utfördes av frivilliga.
Det finns årsmötesbeslut om att bygga ut bryggan med ett bryggdäck med sittplatser. Ritning finns. Då hamn och badplats nu är återställda efter VA-arbetet kommer vi att snarast möjligtstarta upp planeringsarbetet för detta.
För närvarande har vi en fordran på Örebro Kommun gällande ersättning för den VA-anläggning som såldes till Kommunen. Vår fordran är 381.000:- efter avdrag för beräknad kostnad för rivning. (Miljösanering är markägarens ansvar).
För verksamhetsåren 2022 - 2023 föreslår styrelsen följande:
Bryggutbyggnad med bryggplan planeras, kostnadsberäknas och genomförs.
Bänken på bryggan lagas.
Nödvändiga bryggreparationer utförs.
Bommen förses med s.k. kodlås och nycklar anskaffas.
Klubbstugan ommålas utvändigt.
Trappan från stranden till klubbstugan förses med räcke/handledare.
Utreda önskemål om belysning vid stranden, bommen och ev. andra platser inom området.
Kontroll av ev. s.k. "riskträd" samt röjning av samfällighetens grönområden.
Grythem
2022-05-20
Senaste kommentarer
02.06 | 11:54
Bra ide jag kommer och försöker göra mitt bästa med hund . I en förenin...
21.04 | 15:22
Hej, Nej, det finns ingen "öppen" båtramp för allmäanheten hos ...
17.10 | 13:01
Hej, Kontakta vår hamnkapten Rikard Stylin, så hjälper han dig.
17.10 | 13:01
Hej, Kontakta vår hamnkapten Rikard Stylin, så hjälper han dig.